HTML

a butaság iskolapéldája az ateizmus

2013.03.24. 13:12 zaarhus.g.bora

Sétáltál már az ócskapiacon?

Rengeteg dolgot találsz az árusok portékái között: évtizedes, megsárgult újságok, fakó fényképek, ütött-kopott régiségek, szú-ette bútorok, értéktelen csecsebecsék. Zsibvásár.

Menjünk közelebb az egyik kereskedő standjához, aki történetesen vicik-vacak szobrokat, borzalmasan naív stílusban készült festményeket akar rásózni az arra-vetődő bámészkodókra. 

Óriási karmozdulatokkal invitál bodegájába, ahol rettenetesen halkan, mint aki éppen most készül eladni az atomtitkot, előhúz a szakadt függöny mögül, egy rongyokba csavart képet.

Ahogy előkerül a festmény, az első pillanatban megütközöl: hihetetlen, de mintha egy Rembrandt lenne.

Keret, vászon színe, szaga stimmel, ecsetvonások, stílusjegyek - minden egyezik.

Azután észreveszel a kép bal alsó sarkában egy fényképezőgépet, mely a festményen, a  komód tetején fekszik, a gyertyatartó mellé helyezve.

Eredeti -e a festmény, vagy kereskedő barátunk át akar vágni bennünket?

A művészettörténet nevében kijelenthető, hogy a festmény nem lehet Rembrandt festménye. Miért? Mert abban a korban, még nem ismerte az emberiség a fényképezőgépet.

Tekintettel arra, hogy a művészettörténet a tudomány egy ága, kijelenthető, hogy a tudomány nyilvánvalóan kizárja annak lehetőségét, hogy egy, a középkorból származó festményen a fényképezőgép megjelenhessen.

Ebből azonban más is következik: ebben a pillanatban bebizonyosodott, hogy az emberi képzelet nem határtalan.

Ha ugyanis az lenne, el kellene fogadnunk, hogy Rembrandt - vagy bárki más - azt megelőzően is elképzelhette a "fényképezőgépet", hogy az az emberiség részére ismeret lett.

Ebben a percben persze bukik az archeológia, az irodalomtörténet tudománya is, ugyanis többé nem működik a rendszer:

egy amfóra, amelyiken a helikopter vidáman permetezi a vetést, lehet 50 éves és 2200 éves is:

nem történt más, csak az ókori kolléga kitalálta a helikoptert és a permetezőszert.

A logika azonban mást mond: csak azt követően jelenhet meg egy festményen a villanymozdony, egy tálon az Eiffel-torony, hogy ismeretté vált a festmény, a tál készítője részére.

Éppen ezért nyilvánvalóan kötelező "ISTEN" típusú lény létezése is: emberi képzelet útján nem lehetett kitalálni létezését!

miért alszol, ébren vagy...

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás kultúra tudomány filozófia

A bejegyzés trackback címe:

https://a002.blog.hu/api/trackback/id/tr315165552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása